Volvo Ocean Race


Volvo Ocean Race är en havskappsegling som i allmänhet anses vara världens mest brutala seglingstävling. Tävlingen är extremt tuff och med tanke på att den brukar pågå i ungefär nio månader och att den senaste tävlingens rutt innefattade en segling motsvarande cirka 39 000 Nautiska mil, så går det att förstå tuffhetsgraden. 

Historia

Volvo Ocean Race

Enligt tävlingens hemsida så ska enligt legenden denna tävling ha grundats i den engelska staden Portsmouth över en öl. Många år senare pågår tampas fortfarande deltagarna mot stormvindar, bergiga hav och sömnbrist. Det var 1969 då Robin Know-Johnston blev den förste någonsin att slutföra en ensamsegling runt jorden. Tack vare detta fick två män, Guy Pearce och Anthony Churchill en idé. De var fascinerade av Knox:s gärning och det födde idén om en tävling där båtar med besättning skulle kappsegla runt jorden.

Inget liknande existerade vid den här tiden och skepparna lockades av detta förslag som skulle innebära ett sådant storslaget äventyr. Efter något år med försök att hitta sponsorer till racet så blev det så dags att 1973, med The Royal Naval Sailing Associations hjälp, anordna det första racet.

Vinnare

För att vinna Volvo Ocean Race krävs oerhört bra förberedelser och att alla medlemmar i besättningen bidrar med kunskaper av yttersta världsklass. Det krävs att alla är experter på sitt eget ansvarsområde förstås, men även att alla klarar av alla uppgifter så att teamet inte har någon svag länk. Senast när tävlingen avgjordes så vann det franska laget Groupama där faktiskt två svenska besättningsmän fanns med. Vem som vinner nästa gång är förstås inte lätt att sia i på förhand, men ett tips brukar vara att gå efter odds på sidor som exempelvis Unibet och andra liknande sidor. Oddsen brukar vara grundade på experters åsikter, så där kan man i regel se vilka som tros vara bland favoriterna.

Rutt

Rutten för nästkommande tävling är inte helt färdigställd, men föregående rutt såg ut som följer:

Starten gick i Alicante i Spanien, vilket innebär att det således är i Medelhavet. Därifrån fortsatte det till Kapstaden i Sydafrika, Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten, Sanya i Kina, Auckland i Nya Zeeland, Itajai i Brasilien, Miami i USA, Lissabon i Portugal, Loirent i Frankrike och målgången skedde i Galway, Irland.