Volvo Ocean Race – laguppställning


Den stora kappseglingstävlingen Volvo Ocean Race hålls vart tredje år och seglas runt jorden i etapper. Normalt sett avgår seglingen från Europa i september/oktober och rutten ändras från olika år, för att olika hamnar ska besökas. Under de senaste åren har tävlingen bestått av nio till tio olika etapper med start i Storbritannien eller Spanien med delmål i, Sydafrika, Mellanöstern, Asien, Australien eller Nya Zeeland, Sydamerikas östkust runt Kap Horn, USA och ett slutmål i Europa.

volvo-ocean-race2014/2015 års race startade i Alicante, Spanien den 4:e oktober. Alla sju lag, tävlade i exakt lika båtar, en Volvo Ocean 65. Racet bestod av sju lag från 19 olika nationaliteter där ett lag hade en helt kvinnlig besättning, team SCA.

Varje lag har en besättning av åtta man förutom de kvinnliga teamen som får ha elva sjömän på båten. Dessutom har varje båt ytterligare en icke-seglings besättningsman som ska sköta rapportering i form av multimedia. Lagen får ha två besättningsmedlemmar som är födda efter den 1 oktober 1984 och dessa kallas för “Under 30-talet”.

Inför tävlingen måste båtarna kvalificera sig. Detta gör dom genom att segla non-stop 2,000nm (3,700km). Slutligen så vinner man äran och en vandringsbuckla som graveras med rutt samt vinnarbåtens namn och dess skeppare på en ring. För varje vinnare sätts det dit en ny ring.