Världens största segeltävling – kommande säsong


Kiel har ett fantastiskt geografiskt läge och har den mest trafikerade konstgjorda vattenvägen/kanalen, Kielkanalen, den invigdes för övrigt 1895. Hamnen är utrustad med toppmoderna anläggningar. Kiel som tillhöra delstaten Schleswig-Holstein och är även dess huvudstad i delstaten. Staden har en rik historia med att vara en marinstad. Vid Kiel som är en av de viktigaste hamnarna i Östersjöregionen anordnas i den sista veckan i Juni världens största seglingstävling varje år.

sailingDet är ett evenemang i världsklass och innehåller mer än seglingstävlingar. Det samlas ca 4000 sjömän från 50 olika nationer. Under veckan möts fritidsseglare mot världseliten och eventet besöks av ca 3,5 miljoner gäster varje år. Det är en familjefest där det finns något för alla i familjen att glädjas över och att göra. Inför Kielveckan anordnas en tävling för formgrafiker att arrangera och utveckla årets affisch.Affischen utses därefter av en jury och det är ett ärofyllt och åtråvärt uppdrag att ta på sig och det blir oftast ett samlarvärde på affischerna.

Hela Kiels innerstad kokar av aktiviteter för både gammal som ung under åtta dagar med bland annat olika rockband som spelar live. Det är parader längs gatorna med clowner och musik. Barnteatrar anordnas runt om i staden. Museer och gallerier håller öppet med extra spännande och tilldragande utställningar. Det anordnas en äventyrslekplats för barn på hela 57 000 kvadratmeter under dagtid, på kvällen nyttjar man området för evenemang. Det finns även annat än hoppborgar och hinderbanor i äventyrslandet. Det anordnas pyssel och lekar, de minsta får även tillgång till att snickra och måla. Teater, pjäser och operor kommer att späcka programmet under veckan, så det finns gott om att göra, äta och se under veckan och den brukar inte lämna någon oberörd.

Veckan i Kiel är som sagt inte bara att segling, det anordnas matmarknader från minst 31 olika nationer, det är en fröjd både för gom och ögat att kulinera bland stånden. För ögat finns mycket att glädjas över, eller vad sägs om Balloon Sail? Ballongfarare lockas att delta och både färger och skapelser är fantastiska att se när de åker iväg över himlen och upp i det blå.