Tävlingar och lekar till havs


Att segla innebär inte bara allvar och att slåss mot elementen. Det går också att ha skoj på sjön, det finns flera olika tävlingar och lekar man kan sysselsätta sig med för att få tiden att gå.

sailing_399281431Om man åker ut med ett företag eller sina arbetskamrater, kan man kosta på sig några extra fina priser till tävlingarna. Ett knep är att använda sig av en kortlek och pokerregler. Den här idén är lånad från en pokersajt som gjorde ett litet jippo för några år sedan i Göteborg.

De åkte ut till en ön där man ställt upp ett fint pokerbord. Man får chansen att spela och ha lite mysigt. För gästerna hade man Lasse Kronér som dealer, men har man inte råd med att anlita kända personer kan man istället fokusera på att bjuda på lite fika och låta arbetskompisar har lite skoj runt pokerbordet.

Senare var det dags för den stora tävlingen. Varje person fick två slumpade kort, precis som i de riktiga reglerna. När de gick i land vid nästa ö visade en teve upp tre kort: en flopp, en turn och en river. Tillsammans med korten på handen kunde alla jämföra vem som hade den bästa handen. Den personer vann faktiskt en ny Toyota. Som företagare behöver man så klart inte ge bort en sprillans ny bil, men ett litet finare pris såsom middag och hotellövernattning eller möjligen en ny surfplatta går att kosta på sig.

En bra seglingsaktivitet är så klart att kappsegla. Är man ett sällskap av båtar kan man tävla om vem som kommer fram till grillplatsen först. Se bara till att följa reglerna på sjön och vara försiktiga. Man kan lära sig grunderna i kappsegling och segling i allmänhet väldigt lätt. Det finns till och med ett litet frågespel som man kan använda som hjälpmedel.

water pistol gun_407488636Ett annat alternativ är en lek som passar barn och vuxna. Man måste dock ha åtminstone två båtar. Alla som vill vara med får en vattenpistol. Sedan lekar man pirater! Man åker sedan runt varandra och försöker träffa personer på den andra båten. För att se vilka som vinner kan man bära ljusa kläder och använda sig av karamellfärg för att färga vattnet. Ena båten är har grönt vatten och den andra har rött. Då syns det tydligt på kläderna när någon har blivit träffad och den personer måste ge upp tills ett av lagen har vunnit.

Har man tid att planera i förväg kan man skapa en skattkarta över ett större område och flera öar. Perfekt för dem som ska anordna en svensexa eller möhippa. Man kan använda sig av handritade kartor eller sjökort för att leda skattjägarna rätt. En del företag och seglarförbund har gjort skattjakter med fina priser såsom gummibåtar och en seglingsvecka i Kroatien. Själv kan man snickra ihop en enkel skattkista och gömma/gräva ned på en av öarna. Har man ingen i gruppen som är händig kan man så klart använda sig av kartong.

pirate treasure compass sail_384235984

Alla personer som deltar i skattjakten (förutom bruden/brudgummen) ger en slant för att köpa den slutgiltiga skatten. Presenten borde vara ämnad åt brudparet, men för att alla ska ha kul kan man hålla presenten hemlig. Försök att vara så få som möjligt som anordnar skattjakten så fler kan vara med och hjälpa bruden eller brudgummen utan att veta svaret.

För att komma till skatten borde man ha flera stopp där gänget ska utföra en uppgift: kanske måste de fiska upp en kräftlåda för att hitta nästa bit av kartan. Eller så måste gruppen lösa en gåta för att få nästa rutt av kaptenen (som håller i skattjakten).