Segla längst östkusten


Sveriges skärgård är utan tvekan en av världens mest spektakulära och det börjar fler och fler både svenska och utländska turister att upptäcka. Väst- och ostkusten har tillsammans över 100 000 öar: många av dem är kända öar där såväl motor- som segelbåtar lägger till, men totalt sett är de flesta obebodda.  

ulvon-part-of-the-world-heritage-high-coast

Längre ut från land är öarna karga och har mindre växtlighet, men ju närmare land du kommer desto mer grönska finner du. Det är också här du finner de stora semestermålen och de mest besökta hamnarna.

Stockholms skärgård

På ostkusten är det Stockholms skärgård som är den mest omtalade och det med anledning. Med början i vår huvudstad breder en skärgård på över 30 000 öar ut sig. Allt från de närliggande Fjäderholmarna, till öarna en bit ut  som segelcentret Sandhamn, Möja, Grinda med flera. Det spelar nästan ingen roll vilken ö du väljer, alla har sin tjusning. Och för utländska turister är ofta det största att kunna vandra fritt i skog och mark på grund av den svenska allemansrätten.

Sankt Annas skärgård

Erfarna seglare känner väl till att S:t Anna är en liten pärla. Kanske inte bortglömd, men lite i skymundan av den mer berömda Stockhoms skärgård. Här finner du också en fantastisk skärgård, fast i mindre format. Men du slipper också de mängder av turister som ibland översvämmar Stockholms skärgård under högsäsong.

Höga Kusten

Höga Kusten har bland folk i norr länge varit en känd kuststräcka, men i princip okänd bland de utländska turisterna. Här är inte skärgården lika tät som i Stockholm, men istället får du ett dramatiskt landskap där de höga kustbergen och öarna har sidor som stupar rakt ner i vattnet. Bland de turistmål som är mest kända finns Ulvön, Norrfällsviken, Bönhamn, Trysunda, Högbonden och Skuleberget.