Praktiska och miljövänliga produkter i båtens kök


Mat är en viktig del av upplevelsen till sjöss. Förutom att det är gott och stärkande är tillgången på mat också en säkerhetsfråga. Äter du inte tillräckligt ökar risken för sjösjuka eller leder till försämrad bedömningsförmåga. Emellanåt behöver du därför äta ett lagat mål mat. Det förhöjer dessutom upplevelsen att äta gott.

Laga mat ombord

Det går att laga god mat ombord även om utrymmet är begränsat. Med lämpliga prylar kan du överkomma bristerna. Investera till exempel i en tryckkokare. Då blir maten klar snabbare. Eftersom det finns ett riskmoment med matlagning, är kortare tid vid spisen att föredra. En annan metod är att värma upp maten till kokpunkten, ta grytan från spisen och låta en isolerande tygpåse laga färdigt maten.

Förbered innan

För att underlätta matlagningen ombord kan du också förbereda mycket innan avfärd. Förkoka, hacka och fördela ingredienserna innan du ger dig av. Förvara dem i praktiska förpackningar som också är miljövänliga. Istället för plastlådor kan du använda matlådor i rostfritt stål. Det finns också naturliga och återanvändbara alternativ till aluminium- och plastfolie.

Det finns en fördel att välja så miljövänliga material som det bara går och det kommer mer och mer av dessa produkter. Sugrör bland annat behöver inte vara gjorda av plast, det går att köpa de som är gjorda av bambu. Eftersom det är viktigt med en god hygien i kabyssen är det en god investering att ha praktiska produkter ombord som underlättar att maten förblir fräsch.