Kända segelprofiler från Sverige


Segling är inte Sveriges mest omtalade sport men det hindrar oss inte från att ha flera framstående namn i en mängd olika grenar. De har vunnit guld i både OS och i VM vid flera tillfällen och inspirerat andra att följa seglingens vindar.

sailing-awayEn av de mest omtalade svenska seglarna är Magnus Olsson som var 27 år när han började sin professionella seglarkarriär. Han deltog i flera långa kappseglingar, många av dem ute till havs. Han har bland annat varit med i Volvo Ocean Race 6 gånger, 1998 på den vinnande båten EF Language. 2013 gick han bort efter att han hade drabbats av en stroke när han var på Lanzarote för att coacha SCAs helt kvinnliga lag inför Volvo Ocean Race 2014-2015.

Den som övertalade Magnus Olsson att på heltid satsa på seglingen var Pelle Pettersson, en annan av våra stora svenska seglare. Pelle Petterson har två gånger varit med och tävlat på svenska båtar i America’s Cup. Han har även vunnit VM-guld i starbåt och i OS tagit hem ett silver och ett brons i samma klass. Han har även vunnit tre VM-guld i 6-metersklassen och var den första att bli invald i svenska seglingens Hall of Fame.

En av de mest framgångsrika kvinnliga seglarna i Sverige är Marit Söderström Nord. Hon har vunnit flera VM-guld i bland annat laser, enmansbåt (laser) och E-jolle. 1988 lyckades hon tillsammans med Birgitta Bengtsson ta hem silvret i 470 för damer under OS i Seoul, en gren duon vann VM-guld i samma år.

Richard Sarby har tävlat för Sverige i OS tre gånger, men är mest känd för att vara den som konstruerade finnjollen. Finnjollen blev en olympisk gren 1952 och är det fortfarande idag mer än 60 år senare.

Under de senaste åren har Fredrik Lööf visat att han också hör hemma bland de stora namnen inom svensk segling. Han har representerat Sverige 6 gånger i OS i grenarna starbåt och finnjolle och har då lyckats kamma hem ett guld och två brons. Mellan 1993 och 1999 fick han medalj i samtliga VM i finnjolle, av vilka tre var guld. Han har också tagit VM-guld i starbåt två gånger och satsar nu på att tillsammans med resten av besättningen på Artemis Racing komma på första plats i America’s Cup 2017.