Istället för plastpåsar ombord på segelbåten


Du som seglar är säkert väl medveten om hur mycket skada skräp i vattnet kan göra. Det finns inget värre än att se saker såsom plastpåsar och dylikt guppa förbi båten. Skräp och sopor i vattnet skadar vår miljö och dessutom kan det vara farligt för fiskar och andra djur som lever i vattnet.

Ta ditt ansvar som seglare

Som seglare har du ett ansvar att hjälpa till att hålla våra vatten rena. Du kan till exempel se till så att du aldrig slänger skräp överbord. Men du kan även försöka minska på avfallet du själv producerar ombord.

Zero waste, eller noll skräp, är en rörelse som har som mål att producera så lite skräp som möjligt. Det innebär till exempel att använda så lite plast som möjligt, helst ingen alls. Du kan exempelvis använda växtbaserad vaxfolie istället för plast- eller aluminiumfolie. Ett annat bra förslag är sugrör gjorda av bambu istället för plast.

Varför behöver vi egentligen plastpåsar då? Det finns många bättre miljövänliga alternativ. Köp nätpåsar och tygkassar online till exempel och ta med dem på seglatsen. Det finns mycket vi kan göra för att minska avfallet bara vi gör medvetna och miljövänliga val. Ta hand om vår planet så tar den hand om oss.