Foiling


Att ge båtar bärplan, så skrovet lyfts ur vattnet, är inte speciellt nytt och har egentligen funnits som vingprofiler, så kallade hydrafoils, sedan 1861.

hydrafoils_boatFoiling har blivit allt större inom segling och har spridit sig till allt fler entusiaster och är inte enbart något för proffsen. Varje år arrangeras ‘the foiling week’ i Garda, där entusiaster och fantaster samlas för testseglingar och föredrag. I Frankrike kan man bevista Le Semaine Affoliante- Foilparty, där olika seglings farkoster som moth, kitebrädor och katamaraner med foil, seglas.

Den folierade trimaran också kallad trifoil, är något av en utstickare bland foilade farkoster. I fören har den stödskidor som gör att den liknar en snöskoter och fungerar förmodligen som ett hinder för att båten ska dyka och ‘gräva’ med fören.

Genom att använda sig av foliering så minskas den yta som ligger i vattnet och mindre energi krävs för att driva farkosten framåt. Ytterligare en fördel är den funktion som bärplanen för med sig, då farkosten inte tar i vattenytan, slipper man vattnets och vågornas påverkan på skrovet.

Idag kan man köpa till ett foiling kit som passar den typ av seglingsfarkost man har och bygga om den själv. Det finns så klart även färdiga att köpa och kostnaderna kan dra iväg beroende av vilken typ av farkost du vill flyga på havet med. För hur det än är, så är det en sport som pirrar och ger mersmak, så bered dig på att ta havet med storm.