Att segla med enmansjolle


De flesta som börjar segla som barn gör det förmodligen med enmansjolle. Det är ett utmärkt sätt att lära sig att navigera och seglingsteknik. Dessutom är jollar numera konstruerade i lätta material som plast och kolfiber, vilket gör dem lättmanövrerade. Enmansjollen kan ha olika användningsområden, som skeppsbåt, badbåt och naturligtvis som kappseglingsbåt.

Optimisten kan du enkelt ta med överallt

enmansjolle_539442025Enligt Svenska Optimistjolleförbundet finns det över 24 000 optimistjollar registrerade bara i Sverige. Optimisten är en liten enmansjolle med fyrkantig form som används flitigt av seglarskolor då man får segla den upp till 15 års ålder. Fördelen med en sådan liten båt är såklart att den blir smidig att transportera till träningar, tävlingar och är enkel att få ner i vattnet. Du transporterar enmansjollen enkelt med din bil, det enda som behövs är ett takräcke. Det finns många varianter att välja bland, ett smidigt takräcke hittar du enkelt online i välsorterade butiker.
Olika jollar

Förutom optimistjolle finns en hel del enmansjollar att välja bland för dig som funderar på att börja segla eller köpa en ny mindre tävlingsbåt. Laser är kanske den mest kända kappseglingsmodellen för enmansbruk. Skrovet är gjort av glasfiber och plast men kan även användas om du vill åka ut på en badtur. Lasern är en snabb båt då den har ett storsegel och aluminiumrigg. Lasern är i nuläget tävlingsmodell i herrarnas enmansbåt i OS-seglingen eftersom den är just snabb och smidig. Hur du manövrerar en Laser hittar du i denna guide från Svenska Seglarförbundet.

En annan känd kappseglingsmodell är Europajollen eller e-jollen som den också kallas, en lätt båt där masterna består av olika material som kolfiber. Den här modellen användes som damernas enmansbåt från OS i Barcelona och tio år framåt. Numera använder sig Damerna dock av Laser radial, en variant av Laser med förminskad yta och mindre segel.